Foto: St Paul de Vence

Foto: St Paul de Vence

Gradina cu legume

O alta fuga de o zi din Montecarlo – St Paul de Vence, gasit linistit, fara hoarde de telefoane de turisti hulpavi sa ia cu ei ceva din frumusetea acestui mic, tare mic si cochet sat medieval azi doldora de boutique-uri, galerii si cafenele.

Cat timp sa aloci unei calatorii in Laos?

Monaco, bormasina si pomeranienii

Monaco, bormasina si pomeranienii

 

Era o vreme cand macarale rad in soare era motiv de mandrie nationala, dar la Monaco nu cred ca e la fel, cel putin nu pentru cei carora li se ia vederea catre mare si linistea diminetilor. Monaco este un imens santier pe care canta vesele de dimineata pana seara masinarii galagioase de unde deduc ca nu conteaza cat de mare e contul, cu o bormasina suntem tot datori. 

Este un loc ciudat, care, paradoxal, in cei vreo 15-16 ani de la ultima mea vizita nu imi pare schimbat. Am in continuare un sentiment de claustrare si o senzatie de jena data de faptul ca vederea imi e blocata de blocuri, imi lipseste perspectiva, ochii se lovesc de blocuri si balcoane, ma sufoca atat beton dispus pe verticala (exceptie pe malul marii, desigur). Daca nu stai pe croazeta esti ingropat. Imi aminteste de Hong Kong doar ca aici sunt permise animalele de companie. Si sunt multe, de fapt multi caci am vazut numai catei, logic de altfel. Catei mici, lap dogs, pomeranieni pufosi umflati cu foenul. 

In acelasi timp locul are farmec si o contrarietate atragatoare. Un student la arhitectura ar avea de gandit o saptamana aici. Ma fascineaza multitudinea de stiluri ce nu doar impart acelasi spatiu mic ci mai ales modul in care sunt imbinate, de multe ori la propriu – o cladire este lipita partial de cea din spate si amandoua, din epoci diferite, stau nonsalante in fata lumii. Cele din Belle Epoque sunt pentru mine absolut minunate, cu dantelaria, mozaicurile, balcoanele si cupolele lor bogat ornamentate dar colorate cald, uman. Cele de prin anii ’60 au imbranit crem, bej si trist. Tinerelele suple trase in sticla si otel sunt reci, albastre si mult prea evidente langa suratele mai varstnice. Am citit ca multe vile vechi unifamiliale sunt demolate pentru a face loc unor constructii mai mari si mai profitabile. Monaco nu are o lege a patrimoniului imobiliar si vechile interdictii de demolare au fost abrogate.

Am mancat bine la izakaya Cozza peste drum de pizzerie Mozza, un mix de japonez cu italian in atmosfera pur franceza de bistro scund, cu vegetatie ce coboara din tavan, semi-umbra si lumanari aorinse in pahare de apa; minunate canapele pe semi-rotun in acel verde albastru in care bate apa marii cand nu stie ce vrea; frapiere din galeti albe emailate si cu maner de lemn. 

Rasfat si opulenta la mic dejun a insemnat un salmon bowl si doua macarons – Jardin de Carmes (citron et mellise) si Satine (cream cheese compote d’orange & fruit de la passion)- apoi am luat desertul la Laduree 10 metri mai incolo, un macaron Marie Antoinette (the) si 

Mimosa (mimoza). Bune dar banale in ciuda numelui/ ingredientelor. Daca le facea neica nimeni nu7 nen’tu Pierre ar fi intrebat sunt aromele ca nu se simt; exemplu clasic de privilegiul adus de pozitia de monstru sacru. Amuzant a fost ca dupa amiaza am primit newsletterul de la Pierre Herme prin care ma invita sa inxerc noua lui creatie; ha, gotta you.

Amuzant dar si foarte costisitor a fost sa vorbesc din baia hotelului la Radio Romania Cultural unde sunt invitata miercurea sa povestesc cate o portie de Cultura la farfurie. Monaco nu e in Uniunea Europeana so…

wikpedia commons

Unde am mancat recent pho in Bucuresti?

Reteta: uzvar, deliciosul compot ucrainean

Reteta: uzvar, deliciosul compot ucrainean

Retete

Compot ucrainean

Uzvar

Prune uscate 200 g
Mere, pere uscate 300 g
Stafide 50 g
Lamaie 1 buc
Apa 2 l
Miere optional
Clatiti cu apa rece fructele si apoi puneti-le cu apa la fiert pentru cca 30 minute. Cand sunt moi luati de pe foc, lasati sa se raceasca putin si adaugati sucul de lamaie, si, daca doriti miere dupa gust.
Lasati sa se raceasca si serviti ca pe compot, sau beti sucul separat de fructe pe care le puteti consuma ca snack.
Alte reteta de bautura racoritoare de casa aici

Alte retete

Socata

sau variatiuni pe temna – trandafirata, musetata – de incercat primavara.

Pavlova

Neozeelandeza sau australiana? Ce ne pasa? E buna oricum.

Bresse

Poulet francez cu pedigree in sos normand de smantana cu mere. 

Recenzie: Ciao Nikki, italian

Recenzie: Ciao Nikki, italian

O cladire cu un interior superb ale carui panouri de lemn de la interior sunt bine intretinute, plus o miscare indrazneata si binevenita – scaune galbene ce reusesc sa lumineze si sa tina in contemporan ceea ce altfel ar fi greoi si impovarator. 

wikpedia commons

Un meniu murdar, ferfenitit si cu cateva greseli de ortografie si magia tremura. O vizta la baie si intrarea intr-un spatiu eclectic/ ciclam psihedelic/ bric a brac/aristocrat decazut si a sunat de miezul noptii. Caleasca e totusi dovleac.

Mancarea a fost buna dar nimic memorabil.  Paste gustoase, ravioli cu trufe aromate, supa de fructe de mare stilul leguminos (prefer pe cea construita pe sos de tomate). O burrata foarte buna s un tiramisu banal (cum e (pe hartie) si intreg meniul de dulciuri). Cumva mi-a dat impresia de trattoria mutata volens nolens in hainele surorii mai mari fugita in lume cu un itaian focos.

In aparare trebuie spus ca asa a fost cand am ajuns eu acolo, poate in alte zile e altfel; cum terasa imensa promite inseamna ca ne vedem din nou la vara.

Site-ul restaurantului aici. 

Un restaurant italian bun in Brasov aici. 

Recenziile sunt pareri personale, au un inerent grad de subiectivism si reflecta strict ceea ce am experimentat intr-un anume moment intr-un anume loc. Alte persoane pot avea experiente diferite si e ok, de gustibus non disputandum.

Unde am mancat recent pho in Bucuresti?

Recenzie: Forbidden Transylvanian Csiki Sor Craft Beer

Recenzie: Forbidden Transylvanian Csiki Sor Craft Beer

Unde e? In centrul vechi, pe str. Covaci in spatiul n care la inceput de 2000 functiona celebrul Amsterdam Cafe ce aduna corporatistii vremii la primele happy hours din oras. Se nastea o epoca. A murit o epoca. Cladirea este in prezent in renovare la exterior.

Ce e? Berarie, brand nou, local si secuiesc cu mare tractiune la public si gust bun.

wikpedia commons

Bere buna (cf cunoscatorilor de la masa mea).

Atmosfera faina, decor cu detalii amuzante (domnii au dreptul la doua scuturaturi acolo unde merge doar ei). O mica linie de productie la intrare si caca de urs de Harghita la conserva (suvenir ce strange fonduri pentru asociatiile ce protejeaza animalele).

Meniu articulat, cu focus regional si etnic secuiesc-sasesc, frumos scris si explicat. Distractive recomandarile cantitative – platou secuiesc prntru 2 flacai vanjosi sau 4 femei lihnite.

Mancare destul de decenta,  dar “cartofii autentici” sunt fazi/ industriali (nici micii nu au primit nota de trecere). In schimb, carnatul sasesc cu branza est asa cum il descrie meniul – cu branza care abia asteapta sa tasneasca din el.

Fain pairingul fiecarei mancari cu o bere din portofoliu.

Inca nu ma decid daca costumele populare se integreaza bine cu metalul minimalist sau obiectele vintage din epoci raspandite in timp.

 

Dereie – un desert regional de care am auzit prima data aici, un fel de coltunasi/ ravioli umpluti cu branza de vaci. Foarte lejer si placut. I se mai spune si taste in alte zone. 

Ca sa nu ne incurcam on termeni cf Wikipedia

Secuii (popular săcui, în maghiară székelyek) sunt un grup etnografic maghiar din România care cultural ține de maghiarimea din județele Covasna, Harghita și în arealul central și sud-estic al județului Mureș. Se mai autodefinesc ca secui și locuitorii de limbă maghiară din câteva sate ale județelor Alba și Cluj (din fostul Scaun Secuiesc al Arieșului) și din județele Sibiu și Brașov.

Secuii vorbesc un dialect maghiar cu numeroase arhaisme și regionalisme. Nucleul ariei lor de locuire este regiunea din sud-estul Transilvaniei cunoscută îndeobște ca Ținutul Secuiesc (în maghiară Székelyföld, în germană Szeklerland, în latină Terra Siculorum, în engleză Szekely Land) sau Secuime.

Sașii, sașii ardeleni, sau sașii transilvăneni (în germană Siebenbürger Sachsen, colocvial Sachsen, în dialectul săsesc Soxen), sunt un grup etnic de origine predominant germană, stabilit în sudul și în nord-estul Transilvaniei începând cu mijlocul secolului al XII-lea.

Recenziile sunt pareri personale, au un inerent grad de subiectivism si reflecta strict ceea ce am experimentat intr-un anume moment intr-un anume loc. Alte persoane pot avea experiente diferite si e ok, de gustibus non disputandum. 

2 zile in Harghita

Recenzie: Lovin wine bar

Recenzie: Lovin wine bar

Chiar asa!

Atatia ani de existenta si degeaba! cum sa eu nu stiu ca am nevoie de un wine bar in viata mea?!?
Cum nu le am cu bautul ci doar cu gustatul, ideea de a merge intr-un loc cu sticle multe are umpic alta rezonanta la mine. Adica da, e fain sa-ti anini privirea-n raft si sa citeste etichete pe pantece de sticla ca pe carti in biblioteca unei stra-matusi strangatoare. Sticle stanga, sticle dreapta, clasici, moderni, mai romantiosi sau mai seci, de autor sau de masa, e o intreaga literatura acolo ca mii de ani i-ar trebui luminii sa ajunga. La noi la masa au ajuns 7 surate atent alese, nu ca as sti criteriul. Una a venit cu mine acasa ca era dulce, bleah, oamenii seriosi nu se incurca cu de-alde de astea usurele, frumusele, dulcinele. La cratita cu ele!
Eu eram chitita pe mancare, desigur. Aveti vreo idee cum sunt vinetele acelea albe-albe cu ardei copt lasat de capul lui fara otet?! Sau un foie gras cu mustarul sarit in farfurie, s-o crema de pastrav s-un camembert topit?
De ce n-ati zis, fratilor, ca daca iesi la un vin mananci asa bine?!  Intrebare retorica daca stii ca meniul e semnat de proprietar, Radu Dumitrescu cel de al Voila, Master chef, Culoare in farfurie.
Nu mai zic de dubioasa idee de a pune sare si trufe pana si-n ciocolata de casa de a-nnebunit papila de atata opulenta.
Lovin Wine Bar we shall meet again. To the last drop.
Str Tudor Stefan nr 26, website aici 
wikpedia commons

Recenziile sunt pareri personale, au un inerent grad de subiectivism si reflecta strict ceea ce am experimentat intr-un anume moment intr-un anume loc. Alte persoane pot avea experiente diferite si e ok, de gustibus non disputandum. 

Stii ce e un Hot Plescoi?

Recenzie: Hushimo, asiatic

Recenzie: Hushimo, asiatic

🍲 pho bo bogat

🍲 tom yum iute si proaspat ca o ploaie de vara intr-un lan de lemongrass

🍜 pad thai mult, satios, decent dar inca neconvingator. Daca la Kunnai mi se pare prea dulce, aici nu are savoarea si punch-ul pe care il au supele ce-l preced.

🍚 butter massala prawns delicios cu un orez perfect

🍷 un Blanc de Blanc de la Ksara ceea ce imi pricinuieste o dubla rememorare – cea a descoperirii vinului acesta la minunatul Naranj din Damasc in 2008 dar si vizita la crama Ksara in Zahle, Liban, unde, daca nu ma insel, o vulpe este cea care a dezvaluit pestera in care mai apoi calugarii iezuiti au depozitat vinul pe care-l fabricau.

❣️inapoi la Hushimo – este un bistro mic-mic dar cica se face mare pe strada si in spate. Am stat la masa de la geam, frig tare, toaleta de-un minimalism stripped naked dar

❤️ surprinzator de buna mancarea, simpatic si cunoscator ospatarul.

🤦‍♀️ o rugaminte as vrea sa ajunga la bucatarie – curatati, va rog, intestinele crevetilor!

Str Mendeleev, vis-a-vis de Ototo 

#EatingOutInBucharest
#hushimo #bistro #eatingout #asianfood #phobo#tomyum #butterchickenmasala #ksarawine
#foodie #review #hushimo

 

wikpedia commons

Recenziile sunt pareri personale, au un inerent grad de subiectivism si reflecta strict ceea ce am experimentat intr-un anume moment intr-un anume loc. Alte persoane pot avea experiente diferite si e ok, de gustibus non disputandum. 

Ai idee despre cramele din jurul Iasiului?

Istorii pe paine: epoca victoriana

Istorii pe paine: epoca victoriana

Istorii pe paine

Epoca victoriana

  • Reforme politice 
  • Pace & prosperitate 
  • Saracie cat cuprinde 
  • Inventii si inovatii pe banda rulanta 
  • Se construiesc cai ferate si trenuri. 
  • Pe mari circula vapoare cu aburi. 
  • Este codificat sportul. 
  • Medicii invata sa anestezieze inainte de operatie. 
  • Fotografia depaseste stadiul de arta, devine profesie. 
  • Circurile se dau in stamba, la fel si formatiile muzicale. 
  • Din America si Australia vine carne la conserva. 
  • Se deschid fabrici de branzeturi si canalul Suez. 
  • Vapoarele au refrigerare. 
  • Insulele Canare au banane si le impart cu imperiul. 
  • Apar soup kitchens pentru cei saraci. 
  • E data o lege impotriva alterarii alimentelor, bauturii si medicamentelor. 
  • Dintr-o tara agrara si rurala Anglia devine industriala si urbana. 80%-20% se inverseaza. 
  • Apare miscarea de temperare a consumului de alcool. 
  • Cluburile se specializeaza, unele pe muncitorime altele devin HQ neoficial al partidelor politice. Femeile tot nu au voie in ele.
  • Bucatariile cluburilor sunt organizate pe principiul eficientei cu spatii separate pentru fiecare activitate. In ele apar sobe pe gaz – curate, fara fum, cu temperatura controlabila. Chef Soyer, francez expat, face ca lumea buna sa vorbeasca despre bucataria sa unde face consomme-uri, poseaza peste, coace torturi si bezele. Ibrahim Pasa al Egiptului aflat in vizita e dat pe spate de o piramida de merengue de 76 cm imbracata in fire de zahar si umpluta cu crema de ananas. Chef Soyer este si cel care, facand echipa cu Florence Nightingale, a reorganizat rezervele alimentare ale spitalelor de campanie din razboiul din Crimeea. 
Un proiect personal prin care împărtășesc lecturi și gânduri despre gastronomie căci, așa cum spunea Levy Strauss, mâncarea nu este doar combustibil sau plăcere, ci și good to think with fiind o oglinda a timpurilor si a oamenilor. Postarile au fist publicate initial pe Facebook si Instagram.
Sursa: Wiliam Sitwell, The restaurant. A history of eating out, 2019
Foto: Fabrizio Magoni/ Unsplash
Reteta: Mini Pavlova

Reteta: Mini Pavlova

  Pe vremea cand faceam mese de desert la Biscuit, Pavlova era unul din cele mai solicitate produse din meniu. Pentru a fi usor de manevrat si mancat o perioada am facut-o sub aceasta forma, de tip cosulet. Este spectaculoasa ca tort insa dificil de servit caci nu se poate felia, sfaramandu-se la taiat. Bezeaua mai poate fi posata si sub alte forme, de ex melc – atentie insa sa ii faceti o adancitura cu dosul de lingura inainte de a baga la cuptor, ca sa aveti un caus pentru crema. Desertul se poate transforma in verrines (desert la pahar) prin posarea bezelei ca drops si alternarea straturilor de crema, frisca, fructe si bezea – se obtine astfel ceea ce englezii numesc Eton Mess (pentru ca, fara a o alternare atenta a straturilor arata intr-adevar messy). Daca alegeti sa coaceti mai multe foi subtiri, le puteti umple cu crema de ciocolata amaruie si rom si obtineti tortul de bezea din copilarie. Ingrediente
  • 125g albus ou
  • 5g  cream of tartar
  • 280g zahar tos fin
  • 5g otet alb
  • 20g amidon porumb
Procesul tehnologic este simplu si destul de rapid. Din ingredientele de mai sus rezulta un tort cu diametru de 20 cm (pentru cca 4-6 portii) sau mai multe mini-bezele.
  1. Daca vrei sa faci un tort de bezea deseneaza un cerc cu diametru de 20cm pe o foaie de copt; daca vrei bezele mici deseneaza cercuri cu diametru 5 cm la distanta de cca 4-5 cm unele de celelalte (bezeaua se umfla putin la copt). Intoarce foaia de copt pe partea cealalta si aseaz-o pe tava de cuptor. Motivul pentru care o intoarcem este pentru a evita transferul pastei de creion/ marker pe beze (da, se intampla).
  2. Pre-incalzeste cuptorul la 130 grade Celsius.
  3. Bate albusul cu cream of tartar intr-un bol degresat in prealabil. Cand se formeaza varfuri moi adauga treptat zaharul tos in bol si continua sa bati la robot la viteza mare.
  4. Verifica daca s-a dizolvat zaharul. Cand nu se mai simte adauga otetul si amesteca la viteza mica. sides. Adauga si amidonul si incorporeaza la viteza mica.
  5. Pune bezeaua in pos si aranjeaza bezeaua pe hartia de copt (sau silcon pre-marcat) conform modelului ales.
  6. Coace pentru cca 1 ora jumatate la temperatura de 90-100 grade Celsius. Daca faci o bezea tort, las-o spre doua ore la cuptor.
  7. Inchide cuptorul si lasa bezeaua la racit in cuptor.
  8. Foloseste cate ai nevoie si depoziteaza restul intr-o cutie metalica; va tine la temperatura camerei si ferit de lumina si umiditate pana la doua saptamani.
Variante de umplutura:
  1. Clasic se foloseste crema de vanilie, frisca si fructe proaspete (nu puneti congelate caci se dezgheata inestetic si lasa si zeama car afecteaza atat cremele cat si blatul)
  2. Citrusy: orice curd de lamaie, portocala, fructul pasiunii. O varianta delicioasa si eleganta este lemon curd + afine.
  3. Chocolate: ganache de ciocolata amaruie si visine (o declinare bezeloasa a Foret Noir-ului).
Tips & Tricks Crema care se pune peste bezea trebuie sa aiba o consistenta cat mai putin lichida. Umple bezeaua si bucura-te de ea in maxim 2-3 ore, altfel se inmoaie si e pacat sa ratezi exact contrastul de texturi. Daca folosesti fructe proaspete si le feliezi, alege dintre cele care nu oxideaza rapid si nici nu lasa zeama.
Istorii pe paine: epoca victoriana

Istorii pe paine: Cafenelele revolutionare

Istorii pe paine

Periculoasele cafenele de la 1600

De ce erau cafenelele periculoase?

Cafenelele au devenit locuri unde “avangarda burgheza a claselor educate a invatat arta dezbaterilor public critice si rationale” (Habermas). Absenta vinului din meniu si a femeilor din peisaj le facea  spatii de discutie sobre, respectabile asa incat sotiile puteau sta linistite cand sotii lor nu lasau sa treaca o zi fara sa mearga la cafenea. 

Aici se aflau cele mai noi vesti – din noile aparute ziare sau direct de la cei care le scriau, jurnalisti care frecventau cafenelele ca sa afle ultimele barfe. Erau pamflete pe masa, ba chiar unele cafenele isi publicau propriile ziare. Un cafengiu din Londra se intalnea zilnic cu un functionar al House of Commons si transcria pentru clientii sai, ilegal desigur, ultimele dezbateri ale parlamentului. Valoarea informatiilor ce puteau fi obtinute intr-o cafenea a crescut atat de mult incat unele locuri percepeau o taxa de un penny la intrare, ceea ce a dus si la o porecla pentru ele – penny universities, recunoscandu-li-se functia educativa. Avand firma agatata la intrare, ele au devenit repere in comunitati si pana si posta le folosea pentru a livra corespondenta acolo. Acest succes a atras atentia autoritatilor mintenas. 

Istoria a consemnat printre altele povestea unor studenti roialisti de la Oxford, suparati ca Oliver Cromwell se declarase conducator al unei Anglii republica, regele Charles I fiind executat in urma razboiului civil. Ei se intalneau sa puna tara la cale in cafenele sau case private, depinde de ce ochi iscoditori erau in zona. Unul din participantii la aceste intalniri secrete era Sir Christopher Wren, arhitectul catedralei St Paul printre altele. Nici in imperiul otoman oamenii nu discutam horticultura la o cafea, de aceea multi au fost executati de sultani cu low self-confidence. “Coffee houses brew sedition” a spus un ultra-roialist, Roger L’Estrange numit de Charles II, alt rege nesigur, cenzor al presei. In 1672 el a da o proclamatie contra “false news [that was helping] to nourish universal jealousie and dissatisfaction in the minds of all His Majesties good subjects’. Nimic nou sub soare, iata. Omul a insistat si in 1675a incercat sa elimine cafenelele cu totul, tot prin proclamatie (ordonanat de urgenta?). Unsprezece zile mai tarziu, legea a fost revocata la explicatiile si presiunile mediului de afaceri care l-a informat despre investitii, chirii, salarii, somaj, etc, etc. 

Inainte sa ajunga third home, cafeneaua a fost second home pentru cei cat de cat avuti care-si permiteau sa piarda timpul, banii si barbatia acolo discutand subiecte esentiale precum culoarea Marii Rosii. Le-am parafrazat aici pe femeile care, satule de absenta sotilor, se considerau coffee houses widows si au publicat un pamflet in care acuzau cafeaua ca le frantuzeste barbatii, ii face impotenti, falimentari si inutili. 

Un proiect personal prin care împărtășesc lecturi și gânduri despre gastronomie căci, așa cum spunea Levy Strauss, mâncarea nu este doar combustibil sau plăcere, ci și good to think with fiind o oglinda a timpurilor si a oamenilor. Postarile au fist publicate initial pe Facebook si Instagram.
Sursa: Wiliam Sitwell, The restaurant. A history of eating out, 2019
Foto: Fabrizio Magoni/ Unsplash