O istorie a prajiturilor
Dulce Romanie
Curatori Cosmin Dragomir si Adriana Sohodoleanu cu sustinerea Dr Oetker
“probabil cel mai amplu și mai ambițios proiect de valorificare a patrimoniului gastronomic material și imaterial românesc”
Rolul meu in
Dulce Romanie
….sa testez, sa adaptez si sa scriu retete vechi pentru bucatari si bucatarii noi, avand ca regula de baza onestitatea si pregatirea de la zero a acestora. La randul lui, Cosmin a documentat cele mai importante deserturi, cofetarii si figuri marcante ale industriei, scotand din umbra istorii gasite in arhivele nationale, monografii si carti de istorie, memorii ale calatorilor straini si opere literare.
Retete testate
Cea mai veche
carti de bucate
Retete cu istorie
Tort de migdale din 1695
Reteta gasita in “Cărticica meseriei de bucătar. Cartea de bucate de la Cluj tipărită în 1695” traducător Jozsef Lukacs, Editura Gastroart, 2019.
Inghetata de ananas de la 1865
Reteta s-a dovedit a fi de fapt de sorbet; rapid, simplu și lejer el va sta bine în congelator pentru a însoți apoi în farfurie diverse prăjiturele (de exemplu: brownies).
Despre Joffre lui Capsa
Nimeni nu știe rețeta originală, poate doar cei ce se ocupa în prezent de Casa Capsa. Acestea fiind spuse nu putem decât să testăm si să gustăm.
File de istorie sociala
Cofetari si cofetarii de altadata
Imediat după Revoluția de la 1848, mai precis chiar la îngemănarea dintre cele două jumătăți ale secolului al XIX-lea, Bucureștiul dulce este reprezentat de localul Giovanni. Patron era, firește, un italian care, nota bene, era specialist în… înghețată.
Cel mai bun profiterol in anii ’70?
Profiterolul de la Casata, fie și așa scump, era de departe prăjitura preferată a celor care frecventau această cofetărie, însă nu era singura delicatesă dulce care se găsea aici.
Drive-in la Fialkowski: cofeturi cu servire la… trăsura
La Capșa, la Fialkowski și la Giovanni „opreau trăsurile muscalilor cu cucoanele care ieșeau la plimbare pe Podul Mogoșoaiei și care erau servite la trăsură cu cofeturi și «înghețături»”
Must try
Reteta din 1923
Cozonacul moldovenesc
Cine face cozonaci va intelege – acest cozonac are 16 gălbenușuri și 10 albușuri la kilogramul de făină!
prima carte de bucate – 1841
Budinca cu cartofe a lui Kogalniceanu
Când o rețetă de desert începe cu “șaizeci de dramuri de cartofe ferte [și] 40 dramuri unt pus într-o piuliță și pisate bine împreună” zâmbetul este garantat, ba chiar și o sprânceană ridicată.
Preferatele mele
Bezele cu rom si ciocolata
Sarah Bernhardt
Irezistibile
Nu știm cum și de ce aceste bezele cu cremă au fost botezate în onoarea actriței Sarah Bernhardt (1844-1923), dar ma bucur să le împărtășesc cu voi. Eu le iubesc de o viata!
Servicii
Consultanta
Proiecte cu componenta gastronomica care necesita concept, documentare, integrare si implementare.
Cercetare
Mancarea este cultura si metafora a societatii; dieta – o lentila si tema a istoriei sociale.
Food & travel
Scriere creativa de recenzii si literatura de calatorie – Europa, Asia, Africa, Americi si Australia.
Retete
Testare si adaptare retete istorice/ contemporane si dezvoltare de retete originale.
Urmareste-mi activitatea pe
Blog
Reteta: Prajitura portugheza ca la 1900
Portii 6Dificultate usoaraDezavantaj n-areReteta boiereasca de la 1900 Biban de mare cu plante aromaticeReteta testata in cadrul proiectului Pro Patrimonio de publicare a caietului "găsit în biblioteca de cărţi şi manuscrise a Vilei Golescu [si care] oferă o...
Proiect: O istorie a prajturilor din Romania
Cred ca era decembrie cand am primit acel apel de la Cosmin. Stiu ca era frig pentru ca imi inghetase mana pe telefon - iesim sa imi iau ceva de mancare si am ramas afara plimbandu-ma printre coloanele de marmura, cand la stanga cand la dreapta. Il ascultam pe Cosmin...
Bordeaux: scurta dare de seama pe deserturi
Caneles de Bordeaux Un desert din categoria Love it or Hate it. I hate it. Mi se pare un desert mincinos, laudarosul care nu livreaza. Are o forma specifica data de coptul in forme de cupru frumoase si scumpe. Vii la el ca la pomul laudat. Specialitate locala...
Tasting: aceto balsamico di Modena
Tasting. Aceto balsamico di Modena Familia Giusti face aceto balsamico din 1605. Azi sunt la a 17 generatie. 17 generatii de Giusti au facut un asa fel incat otetul facut de primii, initial intr-o salumerie din centro storico, sa ajunga si azi pe capsune, salate si...
Milano in tre stanze
Stanza 1. Risotto la Osteria Conchetta in Navigli, restaurant ce promite sa ofere la milanesita culinaria. Ce e special la risotto aici - orezul carnaroli ‘riserva San Massimo’ e combinat cu Grana Padano riserva 24 luni, o dusca de vodca, smantana si trufe negre,...