O istorie a prajiturilor

Dulce Romanie

Curatori Cosmin Dragomir si Adriana Sohodoleanu cu sustinerea Dr Oetker

“probabil cel mai amplu și mai ambițios proiect de valorificare a patrimoniului gastronomic material și imaterial românesc”

Rolul meu in

Dulce Romanie

….sa testez, sa adaptez si sa scriu retete vechi pentru bucatari si bucatarii noi, avand ca regula de baza onestitatea si pregatirea de la zero a acestora. La randul lui, Cosmin a documentat cele mai importante deserturi, cofetarii si figuri marcante ale industriei, scotand din umbra istorii gasite in arhivele nationale, monografii si carti de istorie, memorii ale calatorilor straini si opere literare. 

Retete testate

Cea mai veche

carti de bucate

Retete cu istorie

Tort de migdale din 1695

Reteta gasita in Cărticica meseriei de bucătar. Cartea de bucate de la Cluj tipărită în 1695” traducător Jozsef Lukacs, Editura Gastroart, 2019.

Inghetata de ananas de la 1865

Reteta s-a dovedit a fi de fapt de sorbet; rapid, simplu și lejer el va sta bine în congelator pentru a însoți  apoi în farfurie diverse prăjiturele (de exemplu: brownies). 

Despre Joffre lui Capsa

Nimeni nu știe rețeta originală, poate doar cei ce se ocupa în prezent de Casa Capsa. Acestea fiind spuse nu putem decât să testăm si să gustăm.

File de istorie sociala

Cofetari si cofetarii de altadata

Imediat după Revoluția de la 1848, mai precis chiar la îngemănarea dintre cele două jumătăți ale secolului al XIX-lea, Bucureștiul dulce este reprezentat de localul Giovanni. Patron era, firește, un italian care, nota bene, era specialist în… înghețată.

Cel mai bun profiterol in anii ’70? 

Profiterolul de la Casata, fie și așa scump, era de departe prăjitura preferată a celor care frecventau această cofetărie, însă nu era singura delicatesă dulce care se găsea aici. 

Drive-in la Fialkowski: cofeturi cu servire la… trăsura

La Capșa, la Fialkowski și la Giovanni „opreau trăsurile muscalilor cu cucoanele care ieșeau la plimbare pe Podul Mogoșoaiei și care erau servite la trăsură cu cofeturi și «înghețături»”

Must try

Reteta din 1923

Cozonacul moldovenesc

Cine face cozonaci va intelege – acest cozonac are 16 gălbenușuri și 10 albușuri la kilogramul de făină!

prima carte de bucate – 1841 

Budinca cu cartofe a lui Kogalniceanu

Când o rețetă de desert începe cu “șaizeci de dramuri de cartofe ferte [și] 40 dramuri unt pus într-o piuliță și pisate bine împreună” zâmbetul este garantat, ba chiar și o sprânceană ridicată.

Preferatele mele

Bezele cu rom si ciocolata

Sarah Bernhardt

Irezistibile

Nu știm cum și de ce aceste bezele cu cremă au fost botezate în onoarea actriței Sarah Bernhardt (1844-1923), dar ma bucur să le împărtășesc cu voi. Eu le iubesc de o viata!

Urmareste-mi activitatea pe

Blog

Sa vorbim despre evaziune

Sa vorbim despre evaziune

Pe bune Sa vorbim despre evaziune fiscalaNu fac apologia micului antreprenor cu hartii in regula, dar … ….acum ca sarbatorile au trecut, cozonacul s-a depus pe abdomen si rezolutiile de An Nou au palit ca niste stele cazatoare ce sunt, sa vorbim putin despre evaziune...

Turism de weekend, langa casa, in Toscana noastra 

Turism de weekend, langa casa, in Toscana noastra 

M-am intors ieri de la Casa Timis unde am degustat meniul noului restaurant Rotonda. Am fost in gasca, cu treaba, dar despre asta mai incolo caci inainte de toate am mancat prin urmare se cere o apreciere a celor gustate. As putea scrie ca meniul a fost beton, bomba,...

NOUA B.A.R.

NOUA B.A.R.

NOUA B.A.R este puiutul lui NOUA Bucatarie Romaneasca si, ca orice urmas, nu sare departe de trunchi, e la fel de creativ dar are si o abordare mai incluziva, lucru evident inca din denumire - B.A.R. inseamna Bucatarie Aproape Romaneasca. Este cel mai recent proiect...