O istorie a prajiturilor
Dulce Romanie
Curatori Cosmin Dragomir si Adriana Sohodoleanu cu sustinerea Dr Oetker
“probabil cel mai amplu și mai ambițios proiect de valorificare a patrimoniului gastronomic material și imaterial românesc”
Rolul meu in
Dulce Romanie
….sa testez, sa adaptez si sa scriu retete vechi pentru bucatari si bucatarii noi, avand ca regula de baza onestitatea si pregatirea de la zero a acestora. La randul lui, Cosmin a documentat cele mai importante deserturi, cofetarii si figuri marcante ale industriei, scotand din umbra istorii gasite in arhivele nationale, monografii si carti de istorie, memorii ale calatorilor straini si opere literare.
Retete testate
Cea mai veche
carti de bucate
Retete cu istorie
Tort de migdale din 1695
Reteta gasita in “Cărticica meseriei de bucătar. Cartea de bucate de la Cluj tipărită în 1695” traducător Jozsef Lukacs, Editura Gastroart, 2019.
Inghetata de ananas de la 1865
Reteta s-a dovedit a fi de fapt de sorbet; rapid, simplu și lejer el va sta bine în congelator pentru a însoți apoi în farfurie diverse prăjiturele (de exemplu: brownies).
Despre Joffre lui Capsa
Nimeni nu știe rețeta originală, poate doar cei ce se ocupa în prezent de Casa Capsa. Acestea fiind spuse nu putem decât să testăm si să gustăm.
File de istorie sociala
Cofetari si cofetarii de altadata
Imediat după Revoluția de la 1848, mai precis chiar la îngemănarea dintre cele două jumătăți ale secolului al XIX-lea, Bucureștiul dulce este reprezentat de localul Giovanni. Patron era, firește, un italian care, nota bene, era specialist în… înghețată.
Cel mai bun profiterol in anii ’70?
Profiterolul de la Casata, fie și așa scump, era de departe prăjitura preferată a celor care frecventau această cofetărie, însă nu era singura delicatesă dulce care se găsea aici.
Drive-in la Fialkowski: cofeturi cu servire la… trăsura
La Capșa, la Fialkowski și la Giovanni „opreau trăsurile muscalilor cu cucoanele care ieșeau la plimbare pe Podul Mogoșoaiei și care erau servite la trăsură cu cofeturi și «înghețături»”
Must try
Reteta din 1923
Cozonacul moldovenesc
Cine face cozonaci va intelege – acest cozonac are 16 gălbenușuri și 10 albușuri la kilogramul de făină!
prima carte de bucate – 1841
Budinca cu cartofe a lui Kogalniceanu
Când o rețetă de desert începe cu “șaizeci de dramuri de cartofe ferte [și] 40 dramuri unt pus într-o piuliță și pisate bine împreună” zâmbetul este garantat, ba chiar și o sprânceană ridicată.
Preferatele mele
Bezele cu rom si ciocolata
Sarah Bernhardt
Irezistibile
Nu știm cum și de ce aceste bezele cu cremă au fost botezate în onoarea actriței Sarah Bernhardt (1844-1923), dar ma bucur să le împărtășesc cu voi. Eu le iubesc de o viata!
Urmareste-mi activitatea pe
Blog
Review: One soul, Brasov
‘La noi ai fost?’ ‘Duminica ajung.’ Cel care m-a intrebat era Lőrincz Szilárd, executive chef la One Soul, Brasov, restaurant la care-mi propusesem sa mananc inca de anul trecut. Se insera pe valea Borosului si la masa aceea de la Taste of Transylvania stateau unii...
Daca e marti e Belgia, daca e Antwerp e kosher
Din punct de vedere culinar Belgia putea sa fie intr-un mare fel dar nu a fost sa fie. Asta e ca nu e altfel. Se puteau intampla unele sau toate din cele ce urmeaza: bucatarie belgiana moderna, stele Michelin si, bineinteles, bucatarie traditionala, pe langa...
El camino del foodie
Un amic a plecat pe El Camino de Santiago. Și-a găsit drumul și ceea ce îi lipsește, probabil liniște. Când scriu aceste rânduri sunt și eu pe drum - spre Londra, în pelerinaj către Mecca gastronomiei moderne. Dacă Franța știe mâncare franțuzească, Italia gătește come...