Evenimente

Februarie 23, 2023 ora 19:00

Fundatia Calea Victoriei

Scurta istorie a casei si a sufletului ei, bucataria

Bucataria e sufletul casei, zicem noi azi. Dar cum o fi fost pe vremuri? Mergem inapoi pe firul istoriei – cum si unde se pregatea mancarea faraonilor? Unde putem vedea azi bucatarii medievale (cat de cat) autentice? Ce a insemnat iluminismul in bucatarie si cine muncea in ea? Vorbim si despre tehnologie si argumentam ca in bucatarie este multa, chiar si acolo unde nu prea pare (de ex. o simpla lingura de lemn) iar cand este, culmea ca in unele cazuri a fost descoperita din intamplare (cazul microundelor, inventate din greseala in 1945 cand inginerului implicat intr-un proiect cu un radar militar i s-a topit ciocolata in buzunar). 

Septembrie 14, 2022 ora 19:00

Fundatia Calea Victoriei

Suntem ceea ce mancam?

Prin anii ’80 cercetătorii au observat că  alimente caracteristice unor diete precum fast food/ sintetic/ sănătos/ vegetarian/ gourmet au, asociate pentru o parte dintre indivizi, trăsături de personalitate. Spre exemplu, vegetarienii erau mai lesne percepuţi ca pacifişti care conduc maşini străine. Amatorii de produse gourmet au fost văzuţi ca indivizi liberali şi sofisticaţi.

Cum stau lucrurile azi? Mai sunt aceste stereotipuri valabile? Cine suntem azi între neofilie şi neofobie, asaltaţi de noi spaime şi mode alimentare care opun “apoteoza unui nutrient nou descoperit demonizării altuia”?

Vă invităm să discutăm despre gusturi, să ghicim “în orb”  gusturi, arome şi senzaţii, să aflăm ce funcţii îndeplineşte mâncarea pe lângă cel esenţial biologic şi să hotărâm împreună dacă ceea ce mâncăm ne defineşte sau nu.

Iunie 8, 2022 

JW Grand Hotel Marriott

Food Bloggers Conference

Evenimentul se adreseaza tuturor celor pasionati de gatit si de blogging deopotriva si care reuneste bloggeri, jurnalisti si fotografi culinari, specialisti si branduri renumite din industrie. Rolul meu –  moderator al unui panel ce pune laolalta cariere si experiente de viata exceptionale: Joseph Hadad,  Tand Nicolai, Nico Lontras, Cezar Munteanu, Chef Bogdan Alexandrescu

Iunie 14-17, 2022 – 4 intalniri

Fundatia Calea Victoriei

Intro in istoria gustului, editia V

În cadrul atelierelor vom discuta despre preferinţe în materie de gust, ca şi despre efectele culinare ale trecerii la cultivarea plantelor şi păstorit, impactul schimbului columbian şi al comerţului cu condimente, beneficiile şi dezavantajele aduse de revoluţia industrială, colonialism, apariţia statelor naţionale, modernism şi postmodernism.

Februarie 22, 2022

Fundatia Calea Victoriei 

If the ocean was whisky and I was a duck.

De la prima betie si public shaming despre care aflam din Biblie (Noe pe muntele Ararat) bautura a insotit omenirea si nu numai. Alcoolul si-a gasit loc in viata cetatii fie in calitate oficiala de element ritualic, fie in viata de zi cu zi imbarbatand indivizii, ajutandu-i sa navigheze mai usor interactiunile sociale, oficializand o negociere (de afaceri sau de nunta) sau, mai aproape de zilele noastre, montand o generatie de femei impotriva sa si ajutand la emanciparea acestora. Despre alcool, betie si raportarea societatii la ele. 

Decembrie, 2021

Fundatia Calea Victoriei

Despre Craciun, consumerism si magie

Crăciunul aşa cum îl ştim astăzi este o tradiţie inventată, are o autencitate construită iniţial cu un scop şi reconstruită apoi cu fiecare nou consum al sărbătorii. Aceasta face ca poveştile despre el să capete şi mai mult mister şi să merite să îi dedicăm două ore în care să dăm ocol lumii. Călătoria noastră va fi atât orizontală, geografic, cât şi verticală, înapoi în timp.

Noiembrie, 2021

Fundatia Calea Victoriei

Sushi 

Ceea ce a început acum peste o mie de ani ca metodă de conservare a peştelui a ajuns astăzi să fie sinonim cu un preparat lejer, gustos, sănătos şi foarte proaspăt. Cum s-a întâmplat această transformare? Şi când, căci până în anii ’60 sushi era privit de americani, de exemplu, ca sandvişuri de orez cu peşte crud, lipsite de atractivitate.

Radio Romania Cultural

Cultura la farfurie

@Orasul vorbeste

In fiecare miecuri de la 9:15 Adriana este in dialog cu Andra Petrariu despre ce punem in farfurie – povesti, gesturi, semnificatii.

Consultanta

office@biscuit.ro

Evenimente

adriana@biscuit.ro

Food & travel

adriana@biscuit.ro