Unde e? In centrul vechi, pe str. Covaci in spatiul n care la inceput de 2000 functiona celebrul Amsterdam Cafe ce aduna corporatistii vremii la primele happy hours din oras. Se nastea o epoca. A murit o epoca. Cladirea este in prezent in renovare la exterior.

Ce e? Berarie, brand nou, local si secuiesc cu mare tractiune la public si gust bun.

wikpedia commons

Bere buna (cf cunoscatorilor de la masa mea).

Atmosfera faina, decor cu detalii amuzante (domnii au dreptul la doua scuturaturi acolo unde merge doar ei). O mica linie de productie la intrare si caca de urs de Harghita la conserva (suvenir ce strange fonduri pentru asociatiile ce protejeaza animalele).

Meniu articulat, cu focus regional si etnic secuiesc-sasesc, frumos scris si explicat. Distractive recomandarile cantitative – platou secuiesc prntru 2 flacai vanjosi sau 4 femei lihnite.

Mancare destul de decenta,  dar “cartofii autentici” sunt fazi/ industriali (nici micii nu au primit nota de trecere). In schimb, carnatul sasesc cu branza est asa cum il descrie meniul – cu branza care abia asteapta sa tasneasca din el.

Fain pairingul fiecarei mancari cu o bere din portofoliu.

Inca nu ma decid daca costumele populare se integreaza bine cu metalul minimalist sau obiectele vintage din epoci raspandite in timp.

 

Dereie – un desert regional de care am auzit prima data aici, un fel de coltunasi/ ravioli umpluti cu branza de vaci. Foarte lejer si placut. I se mai spune si taste in alte zone. 

Ca sa nu ne incurcam on termeni cf Wikipedia

Secuii (popular săcui, în maghiară székelyek) sunt un grup etnografic maghiar din România care cultural ține de maghiarimea din județele Covasna, Harghita și în arealul central și sud-estic al județului Mureș. Se mai autodefinesc ca secui și locuitorii de limbă maghiară din câteva sate ale județelor Alba și Cluj (din fostul Scaun Secuiesc al Arieșului) și din județele Sibiu și Brașov.

Secuii vorbesc un dialect maghiar cu numeroase arhaisme și regionalisme. Nucleul ariei lor de locuire este regiunea din sud-estul Transilvaniei cunoscută îndeobște ca Ținutul Secuiesc (în maghiară Székelyföld, în germană Szeklerland, în latină Terra Siculorum, în engleză Szekely Land) sau Secuime.

Sașii, sașii ardeleni, sau sașii transilvăneni (în germană Siebenbürger Sachsen, colocvial Sachsen, în dialectul săsesc Soxen), sunt un grup etnic de origine predominant germană, stabilit în sudul și în nord-estul Transilvaniei începând cu mijlocul secolului al XII-lea.

Recenziile sunt pareri personale, au un inerent grad de subiectivism si reflecta strict ceea ce am experimentat intr-un anume moment intr-un anume loc. Alte persoane pot avea experiente diferite si e ok, de gustibus non disputandum. 

2 zile in Harghita