#AroundTheWorld

In Sorrento, Italia, unde am facut fotografiile, livezile de lamaile sunt la tot pasul, parfumand si colorand cerul. In zona magazine cochete vand zeci de produse pe baza de lamaie, iar la fabrica de limoncello de la Meta se poate urmari intreg procesul de fabricatie.

Cantitate

cca 800 ml

Dificultate

super usor

Dezavantaj

rabdare

Limone

Limoncello

De: Adriana 

Da, recunoastem. Fabricam alcool.

Acum ca ne-am luat o piatra de pe inima si am recunoscut ca facem moonshine, e timpul sa va si explicam exact ce, cum si de ce. Cand am gandit la cofetarie tortul Exotique, sa tot fie cativa ani de atunci, simteam nevoia sa pun ceva in sau pe langa ananas, sa vin cu putina aroma in plus. Nu mai stiu de ce am ales Limoncello – este posibil sa fi fost imediat dupa vacanta in Dominicana si nu am vrut rom ca sa nu ducem entremet-ul nostru in zona Pina Colada. La fel de posibil este sa fi fost proaspata vacanta pe Coasta Amalfitana si amintirea lichiorului delicios gustat pe acolo. Limoncello este un lichior cu aromă intensa de lamaie, produs în Sorrento, coasta Amalfi şi insula Capri si  popular în întreaga lume. Are povesti in spate si probabil betii. Se produce de la inceputul secolului XX in aceste zone in care livezile cu lamai sunt peste tot, cel mai frumos lucru posibil.

Am testat asadar cu limoncello; Roxana a adus o sticla din rezerva ei, am gustat, ne-a placut si am stabilit ca acesta este viitorul. Caietul albastru cu pisici a fost scos iar, rasfoit si reteta trecuta in caietul nostru de retete. De atunci fabricam alcool dar nu-l comercializam ca atare, doar intr-o cantitate de noi stiuta in minunatul tort Exotique.

Ingrediente

  • 5 lamai netratate si fara ceara
  • 750 ml vodca buna/ alcool alimentar
  • 750 gr zahar alb
  • 700 ml apa

Cum folosesti lichiorul de lamaie? Hm, pe bune?

  • ca aperitiv in pahar inghetat
  • cocktail cu un strop de sirop de lavanda sau fructe, busuioc, etc
  • pentru aromatizarea cheesecake-ului sau a cremelor de tort/ prajituri
  • pentru insiroparea blatului se tort sau a checului cu lamaie & mac

Se tine intr-un spatiu curat, uscat si la intuneric, inchis etans.

When life gives you lemons, make Limoncello

Pasul 1

Pregatiti ustensilele necesare:

  • o sticla de 1 litru cu gura larga si capac
  • cutit/ peeler 
  • cantar

Saptamana 2:

  • o craticioara pentru fiert sirop
  • o lingura/ spatula silicon
  • cantar

 

Saptamana 1

Spalati bine lamaile si decojiti cu grija pentru a evita partea alba, amara. Puneti intr-un recipient de sticla cu gura larga si turnati vodca peste.

Acoperiti etans si vedeti-va de ale voastre pentru o saptamana. 

Saptamana 2-4

Dupa o saptamana reveniti, agitati sticla si turnati pe deasupra un sirop fiert bine, facut din apa si zahar.

Scoateti cojile de lamaie si lasati la intuneric pentru inca trei saptamani.

La finalul perioadei dati o petrecere sau trageti in sticle decorate cu etichete simpatice si daruiti-le prietenilor.

Piece of advice?

Intr-o osterie mica de langa Venetia, cu mult inainte de Amalfi, un ospatar rau nu a vrut sa imi dea reteta unui palate cleanser super delicios. Era lamaios, acrisor, cu ceva alcool la bord si ca slushie inghetat. Ani mai tarziu cei de la Rex Mamaia au stiut sa il recreeze la nunta, servit ca predesert bine-venit dupa rata cu wasabi. Forever grateful! Intre timp m-am cam prin si eu, era inghetata de lamaie cu prosecco. O  varianta mai faina ar fi limoncello cu inghetata de cocos, amestecate usor si date la congelator cateva ore cat sa stea nor pe lingura in drumul spre limba.