#AroundTheWorld
Cand calatoresc imi place sa incerc cat mai multe preparate locale si pe unele chiar invat sa le gatesc de la localnici; pentru altele ma bazez pe carti de bucate luate din librariile zonei vizitate. Crema lemon curd am descoperit-o la un 5 o’clock tea in Marea Britanie, desigur.
Cantitate
500 grame
Dificultate
usoara
Dezavantaj
zaharul 🙁
O crema, multe idei
Lemon curd
De: Adriana
Retete de lemon curd apar in cartile de bucate britanice inca din anii 1800 insa o buna perioada de timp crema nu era deloc ceea ce stim noi azi. O varianta a ei presupunea frecarea bucatii de zahar de lamai, pentru a imprumuta aroma si culoare. In alta versiune, crema acrisoara era stoarsa intr-o panza fina precum branzeturile.
Ingrediente
- 6 galbenusuri ou
- 1 lamaie bio doar coaja
- 100 gr suc lamaie
- 180 gr zahar
- 100 gr unt
- 2 foi gelatina optional
Cum folosesti crema de lamaie?
- peste iaurt cu muesli
- peste inghetata cu niste afine
- in tort, pe chec sau biscuiti
- umpli coji de tarta, pui bezea deasupra et voila – Tarte au citron
- umpli coji de Pavlova, acoperi cu frisca si fructe proaspete
- mancata simpla, direct din borcan
Rezulta cca 500 grame. Se tine la frigider maxim o saptamana.
Proces tehnologic
Pasul 1
Pregatesc ustensilele necesare:
- un bol mediu
- o craticioara
- o lingura/ spatula silicon
- un pahar mic
- un bol mic
- un cantar
- un termometru de bucatarie
- recipient cu cap rezistent la congelare
- borcane cu capac, sterilizate
Pasul 2
Scot din frigider si din dulap toate ingredientele – imi va fi mai usor si mai rapid.
Pasul 3
Sparg ouale pe rand intr-un paharel in acest fel elimin riscul ca unul dintre ele sa fie stricat si sa le contamineze si pe celelalte.
Albusurile le pot congela intr-un recipient inchis etans, daca nu le folosesc imediat pentru a face bezeaua pentru Pavlova, de exemplu (ai reteta aici).
Pasul 4
Umplu craticioara pe jumatate si pun pe foc pentru bain marie.
Pun in bol peste galbenusuri zaharul, coaja si sucul de lamaie si amesteca. Pun bolul pe cratita asigurandu-ma ca nu atinge apa. Tin pe foc amestecand periodic. Este gata cand se ingroasa astfel incat degetul lasa o urma clara pe dosul lingurii. Eu folosesc termometrul si ma opresc focul la 75-80 grade Celsius.
Iau de pe foc.
Optional pun gelatina hidratata in prealabil, daca vreau sa obtin o crema care se ‘tine’, care nu se va prelinge de pe blatul de tort. Las sa se raceasca putin, pana la 40-50 grade Celsius inainte de a pune gelatina.
Adaug untul taiat bucatele amestecand pentru a-l incorpora complet.
Strecor pentru a elimina eventuale coagulari de albus. Pun in borcane sterilizate in cuptor in modul Pre-incalzire.
De ce sa o faci?
- Fina si delicioasa 100%
- Versatila 100%
- Se poate face in avans 100%
- Este un cadou apetisant pentru prieteni 100%
Recent Comments