Select Page

Antologie culinara

Gastronomia in anii ’90

Cosmin Dragomir, jurnalist si editor la Gastroart dar si co-proprietar Blid-locanta romaneasca m-a invitat sa rememorez trairile culinare din anii ’90. Ce mi-am amintit este aici ca parte dintr-o antologie in care sunt onorata sa fiu inclusa. 

Food studies - de ce experienta culinara nu e simplu moft?

Gerhard Schulze a propus conceptul de economie a experientei in 1992 in cadrul cercetarii pe care o realiza pe tema consumului cultural; el a afirmat ca in post-modernitate invididul se evalueaza pe baza capacitatii sale de a trai ‘o viata plina si satisfacatoare’ (Schulze, 1992) prin urmare societatea s-a transformat, evitand hedonismul insa punand mare pret pe functia experientei ca formatoare a societatii.  Construind pe aceasta baza, (1999) sustin faptul ca traim intr-o epoca a experientelor in care bunurile si serviciile vin la pachet cu o experienta, cu ‘noi sentimente si impresii’ (Bujdosó, Dávid, Tőzsér si Kovács, 2015). Astfel, se considera ca statutul social, etica, mediul si sanatatea fac ca consumul sa devina personal, oferta de pe piata modelandu-se dupa cerere.

Proiect de cercetare

Contribuie si tu la determinarea principiului aromei romanesti

Daca sosul de soia te duce automat cu gandul la sushi si alte bucatarii asiatice indepartate, iar perechea tomate-busuioc recheama in minte vacante italiane, atunci te rog sa ma ajuti sa descopar gustul specific romanesc.

Cartile de pe noptiera

Povesti japoneze

1913. Vara secolului de Florian Illies

Materialele mele au aparut si aici: