Curs la Fundatia Calea Victoriei

Introducere in istoria gustului

 

Un text atribuit lui Laozi spune că „a conduce ţara este, în principiu, la fel cu a găti un peşte mic” – neasteptat, nu?

Din 31 martie 2021 va astept sa aflam mai mult despre gust si bucatarie de-a lungul timpului in  cadrul a patru ateliere organizate impreuna cu Fundatia Calea Victoriei. 

 

Food studies - de ce experienta culinara nu e simplu moft?

Gerhard Schulze a propus conceptul de economie a experientei in 1992 in cadrul cercetarii pe care o realiza pe tema consumului cultural; el a afirmat ca in post-modernitate invididul se evalueaza pe baza capacitatii sale de a trai ‘o viata plina si satisfacatoare’ (Schulze, 1992) prin urmare societatea s-a transformat, evitand hedonismul insa punand mare pret pe functia experientei ca formatoare a societatii.  Construind pe aceasta baza, (1999) sustin faptul ca traim intr-o epoca a experientelor in care bunurile si serviciile vin la pachet cu o experienta, cu ‘noi sentimente si impresii’ (Bujdosó, Dávid, Tőzsér si Kovács, 2015). Astfel, se considera ca statutul social, etica, mediul si sanatatea fac ca consumul sa devina personal, oferta de pe piata modelandu-se dupa cerere.

Proiect de cercetare

Contribuie si tu la determinarea principiului aromei romanesti

Daca sosul de soia te duce automat cu gandul la sushi si alte bucatarii asiatice indepartate, iar perechea tomate-busuioc recheama in minte vacante italiane, atunci te rog sa ma ajuti sa descopar gustul specific romanesc.

Cartile de pe noptiera

Povesti japoneze

1913. Vara secolului de Florian Illies

Povestile mele au aparut  si aici: