In Londra, unde altundeva? Realizat de Bompass & Parr, de cine altcineva? Cum asa? Pai uite cum: Sam Bompass si Harry Parr nu sunt la primul proiect traznit; au mai facut o masa de desert funerar fluorescenta in cadrul unei expozitii a San Francisco Museum of Modern Art in 2009; camere de degustare Guiness in Iralnda, o orga care imbina sunetul cu aromele unui whiskey de calitate; au gatit cu lava in USA si au creat o harta a New York-ului tot din jeleu. Pretty crazy, huh?

 

Studioul implica the creative juices ale unui mix de specialist: designeri, bucatari, specialisti tehnici, arhitecti pentru ca proiectele sa atinga cat mai multe simturi si sa le coordoneze spre efectul dorit.

In decembrie 2015 Londra a gazduit doua noi proiecte. Unul din acesta avea de-a face, oarescum previzibil, alcoolul.

Alcoholic Architecture este o experienta care se gusta undeva in apropierea Burrough Market. Daca te duci la ceas de seara, vineri mai precis, atmosfera aduce putin cu un remake al unui film cu Jack Spintecatorul cu atat mai mult cu cat, odata ajunsi la destinatie, cobori trepte inguste pana la subsol.

Intri mai intai in zona de garderoba unde lasi haina de iarna in schimbul unei pelerine de plastic. Treci pe la bar si-ti comanzi o bautura. Deoarece toata treaba are loc intr-o fosta manastire, meniul contine bauturi inspirate de vechi retete calugaresti.

Chartreuse verde 55% – spune leaflet ca 18 tone de ierburi si plante ajung anual la manastirea Grand-Chartreuse din sud-estul Frantei. Reteta, veche de 400 ani, cuprinde 130 ierburi si este cunoscuta doar de doi calugari.

Benedictine – creat din 56 plante pe baza de brandy. Se crede ca ar exista din secolul XVI, dar pentru public a fost comercializata abia de la 1860.

Buckfast tonic vine de la calugarii din Buckfast Abbey, Devon din anii 1880 si se pare ca ar avea mai multa cofeina decat mai cunoscutele bauturi energizante. Alintata Buckie bautura a ajuns sa fie culpabilizata in Scotia pentru numeroase infractiuni violente.

IMG_6220

Esti invitat apoi sa experimentezi un climat meteo diferit de cele obisnuite. Intri practic intr-un nor de alcool ????

O camera in care ochii se adapteaza cu greu la conditiile meteorologice. Vizibilitatea este scazuta; umiditatea dimpotriva, densitatea la cote maxime. Spatiul este micut de cca 20-25 metri patrati. In el se inghesuie oameni si pahare. Tot in el sunt pompate prin doua conducte din perete vapori de alcool. In ace
asta camera alcoolul se bea, dar se si respira. Aerul este infuzat cu un cocktail vaporizat placut mirositor. Il inhalezi pe gura dar il consumi si prin piele. Il vezi in fata ochilor, materializat intr-o ceata laptoasa pe care lumini strategic plasate o fac albastruie.  Stai in picioare si te murezi in alcool.

Specialistii au stabilit ca poti ramane in camera maxim 50 de minute. Am iesit dupa circa jumatate de ora caci se stie, daca nu esti bautor, esti party pooper.

PS: nu, nu ti se urca la cap, doar ti se aseaza pe cap.