Ziua Nationala a Gastronomiei si Vinului se sarbatoreste la Casa Timis de 3 ani.  Cosmin Dragomir, Cezar Ioan si Nico Lontras sunt fondatorii acestui proiect  legiferat in Parlamentul Romaniei.

In 2020 meniul s-a numit Emotii pentru ca era primul an al lui Nico Lontras intr-o bucatarie noua dintr-un complex nou intr-o zona noua, la distanta de oras.

In 2021 meniul a fost centrat pe ideea de acasa. Pentru ca bucatarul isi gasise locul in Dealu Mare si Dealu Mare isi gasise expresia in meniurile bucatarului. Am scris despre acea cina-oglinda a terroir-ului (si al sau memorabil sorbetto de tuica de pere) aici. 

Anul acesta meniul a pus in farfurie Istorie si traditii caci Nico Lontras nu se multumeste cu caldut, confortabil, comod, limitat ci merge mai departe iscodind in trecut pentru a modela prezentul.

Nico a luat la rasfoit retete vechi si le-a pus in farfurie asa cum perlele strabunicii stralucesc azi alaturi de sneakers (I’m thinking of you calcan boieresc cu spanac bland si raci crocanti).

Am facut cateva notite mentale pe marginea meniului, redau ce-mi amintesc (am ajuns acasa la 1:30 am so bear with me).

  • untul cu leustean signature to die for are un competitor puternic in cel cu trufe (unt facut la ferma proprie)
  • untul cu reductie de vin il face de cacao pe cel cu miere pe paine
  • jumarile picante pasta mancate cu sorbetto de castraveti murati este ceva mind blowing si addictive.
  • sosul romanesc, ce apare la Maria General Dobrescu prin 1926 si care pur intamplator s-a iscat la Nico din ce am mentionat eu in newsletterul Curator & Connaisseur, m-a suprins prin licenta poetica luata de chef de a mari cantitatea de ardei copt. Excelent cu pastrav afumat delicat si seminte de dovleac crantanitoare.
  • friptura ca la Ploiesti este o alta resursa accesata din carti vechi, Iosif Strasman fiind autorul-punct de plecare.
  • m-am distrat copios cand am vazut in meniu la desert budinca de ciocolata a lui Kogalniceanu, de la 1841 deci, testata si de mine pentru dulceromanie.ro. Nu-i de colo sa gusti o reteta incercata si de tine facuta insa la nivel de fine dining de catre un super chef. Nico a decis sa o gateasca la abur, sa o asocieze cu o inghetata de mac si ultimii fragi ai anului. Mmm.

Am condus spre Bucuresti pastrand pe limba dulceata castravetilor murati, bucuria intalnirii cu minunatii Laura Laurentiu si Mircea Groza. Sigur, m-am si hlizit maxim cu partenerele de drum la fiecare clinchet de sticle ce se auzea in masina (Casa Timis face vin si e sezon de must, yey).

Multumim, Nico Lontras si Johny Susala, a fost impecabil!

 

wikpedia commons

Recenziile sunt pareri personale, au un inerent grad de subiectivism si reflecta strict ceea ce am experimentat intr-un anume moment intr-un anume loc. Alte persoane pot avea experiente diferite si e ok, de gustibus non disputandum.