Meniu francez de vacanta
Franta de Sud-Vest este un loc bun sa simti pe pielea ta cum e sa faci gavage (hranire fortata), atat de multe produits locaux sunt in meniuri si magazine. In vara lui 2022 m-am straduit sa documentez preparatele listate in meniurile ce mi-au iesit in cale in cele 10 zile (pe cele mai multe dintre ele le-am si mancat).
Entree
- Foie gras
- Tourin bordelais/ supa de ceapa
- Garbure bearneise/ supa densa cu rata
- Stridii de Arcachon
- Oeuf mimosa cu ton (ou umplut cu ton)
- Salade geziers de canard/ mesclun cu pipote/ inimi de rata/ gasca confiate
- Salata de branza de capra cu miere si nuci
- Salata de roquefort cu nuci
- Salata Quercy – foie gras, piept de rata afumat, stafide, rosii uscate, cepsoara
- Salata Rocamadour cu branza, pipet rata afumat, rosii, nuci, salata verde
- Praz gratinat
Fel principal
- Omleta cu cepes/ cu hribi
- Hribi confit
- Cassoulet/ iahnie de fasole cu carnat, costita porc si picior de rata confiat
- Souris d’agneau/ Miel
- Pomme de terre sarladaise/ cartofi in grasime de rata cu patrunjel
- Cod/ pastrav la cuptor cu sos
- Trufe negre de Perigord peste orice
- Gat de gasca umplut
- Oaie la frigare
Branzeturi
- Cabecou/ caprita
- Rocamadour
- Roquefort/ oaie
Desert
- Violete glasate
- Flan aux pruneaux
- Pain aux chocolat care in zona de cheama chocolatine
- Poire Williams posate in vin local
- Lolottes aux noix du Perigord (briose)
- Gateau aux noix de Perigord/ prajitura cu nuca
Bauturi
- Vinuri rosii de Bordeaux
- Bleu d’Occitanie/ suc de violete
- Ratafia/ lichior dulce de fructe
- Fenelon – vin de nuci, sirop de coacaze, vin de Cahors
- Vin de trufe
- Vin de piersici de vie/ castane/ coacaze
- Kir cu sirop de sofran de Quercy
Ce as manca si maine?
- Foie gras poelee
- O rotita de Rocamadour
- Omleta cu hribi
- Praz gratinat
- Sardine cu paine prajita si unt
- Cassoulet
- Flan aux pruneaux
Ce mi-a lipsit? Mi-au lipsit legumele crude, salata a insemnat mai peste tot o mana de mesclun cu doua felii de rosie anosta. Mi-am dorit castraveti, ardei gras, rosii gustoase. In plus, peste tot a fost multa, multa carne in meniu si preparate grele pentru caldura de afara.
Ce m-a impresionat? faptul ca fiecare micro-regiune/ orasel avea produse locale originale, diferite de ale oraselului vecin.
Recenziile sunt pareri personale, au un inerent grad de subiectivism si reflecta strict ceea ce am experimentat intr-un anume moment intr-un anume loc. Alte persoane pot avea experiente diferite si e ok, de gustibus non disputandum.
Recent Comments