Dimineata de mai pe paine cu unt

Ingrediente

  • 300 ml apa
  • 200g zahar
  • 80g flori liliac
  • 1/2 lamaie
  • 1/4 pastaie vanilie – optional

O reteta facuta pe gustul meu, adica cu zahar redus drastic si fierbere scurta.  

Pentru ca fac dulceata si siropuri doar de bucurie si curiozitate, nefiind mare consumatoare, fac cantitati mici si le pot pastra la frigider (se strica in camara datorita faptului zaharul, find putin, nu poate actiona ca un conservant). 

Florile de liliac se despind de pe craca avand grija sa eliminam orice codita verde. Ele se cantaresc inainte de a fi spalate sub jet bland de apa rece. Se lasa la scurs in sita.

Tehnica in doi timpi si trei miscari

Punem la foc apa cu zaharul si fierbem pana obtinem un sirop moale. Adaugam lamaia si florile de salcam (si vanilia cine doreste) si mai fierbem 10-12 minute la foc mediu pana se decoloreaza usor florile. Rezulta un borcanel mic.

Punem in borcan sterilizat anterior la cuptor si tinem la frigider cand s-a racit.

Personal nu o gasesc foarte aromata si nici liliachie, din pacate, dar e delicata si placuta pe unt si paine buna. 

Alte idei pentru liliac

Se mai face din liliac sirop, gin, votca aromatizata, rahat, placinta de telemea cu sirop.