Haveli

I have a thing with Indian food care e dovedit si de faptul ca:

  1. pot manca la orice ora si in orice cantitate lintea de la Barka Saffron
  2. primul lucru pe care il fac cand ajung la Londra este sa mananc la un restaurant indian.
  3. India este si motivul pentru care mi-a fost emis primul pasaport (desi Istanbul a fost sa fie pana la urma prima iesire din tara)
  4. in India incerc sa ajung in fiecare an, si chiar era sa fie iarna trecuta, daca chemarea Vietnamului nu ar fi fost mai puternica

Pentru ca am norocul sa o am pe Swati prietena, indianca din Delhi am intrat oarescum  intr-un program de testare a restaurantelor indiene din Bucuresti, ok, nu toate ci mai degraba preferatele ei

Asa am ajuns duminica trecuta la Haveli, intr-o zona cu puternice accente colorate de etnia conlocuitoare (careia, am auzit, ministrul de externe al Indiei i-ar fi oferit dreptul de a primi cetatenie de curand; informatie neverificata, a se lua cu un gram de sare).

Restaurantul este intr-o casa simpla, cu o curte acoperita de firma restaurantului, in zona Mihai Eminescu-Dacia si are
un interior banal, cu arhitectura casei minim alterata in zonele de treceri dintre camere (arcade curbe ce duc cu gandul la Taj Mahal). Am avut un chelner indian cu freza ondulata spre dreapta si comeseni si de ai lor si de ai nostri, semn bun intotdeauna in restaurantele etnice.

Haveli se identifica drept restaurant pakistanez/ indian ceea ce a creat la masa cadrul unei discutii despre originea si specificul preparatelor, unele provenind de la curtea regala mughal.

Scurta pauza de istorie:

imperiul mugal a stapanit cca 4 milioane km patrati pe subcontinentul indian intre 1526-1857; conducatorii sai pretindeau ca se trag atat din Ghinghiz Han cat si din Timur, iar cel mai cunoscut dintre ei este cu siguranta Shah Jahan, al cincilea, cel care a construit Taj Mahal si Agra, domnia sa insemnand epoca de aur a arhitecturii mughal. pentru o versiune romantata a istoriei mughal puteti citi ……

Inapoi la gastronomie si meniul Haveli (care se considera cel mai vechi restaurant indian din oras, existand anterior sub alt nume in centrul vechi). Ca intotdeauna i-am lasat pe J. si Swati sa comande si ca intotdeauna s-a lasat cu left-overs ????

IMG_9511

Entrees:
samosas cu cartofi, mazare
pui cu usturoi
bhaji de ceapa

Fel principal:
dhal makhani/ linte neagra cu unt si smantana
rogan gosht / miel in sos rosu
paneer makhni /branza de casa cu sos pe baza de rosii
byriani / orez cu legume

Desert
gojar halwa / halva de morcov
gulab jamoun / branza de casa prajita cu sos de miere
mango kulfi / inghetata cu mango

In loc de paine:
paratha cu cartof
chapati cu usturoi

De baut
mango lassi / iaurt cu apa si piure mango

Per total mancare buna; delicios mielul, foarte cremoasa lintea, desi usor gras-dulceaga (si time-consuming caci cere ore de mestecat pe foc), interesanta branza in sos de rosii care la baza se pare ca ar avea si ceva lactate.
Samosas ar fi fost bune, dar au venit cu miezul congelat, ceea ce mi-am reamintit tristul adevar despre definitia restaurantului ca loc in care nu se mananca de fapt mancare proaspat preparata. Mango lassi a fost extraordinar (si consistent, deloc recomandat in timpul mesei).

La deserturi lucrurile nu au stat prea bine insa: halvaua de morcov, pe care o aveam pe lista de teste de la Biscuit, absolut cumplita – morcovi fierti in sirop slab de zahar, fara nimic din condimentele Indiei (o cercetare ulterioara a aratat ca ar trebui sa contina lapte, ghee (unt clarifiat), cardamom si alte cele ce dau gust si aroma). Atat de dezamagita am fost, ca inca nu stiu daca mai vreau sa o incerc pentru Biscuit.

Gulab jamoun deloc special, parca sub cel de la Taj.  Desertul consta in bulete din khoya, substanta solida din lapte obtinuta prin fierberea laptelui la foc mic, prajite in baie de ulei si servite in sirop dulce cu cardamom, trandafir si alte condimente). Kulfi cu mango a fost sub asteptari; ii lipsea cremozitatea celui de la Barka Saffron, care este de doua ori mai bun si fara mango.

Swati are dreptate, preferand Taj. Eu voi ramane la Barka in continuare. Si la Taj cu Swati.