Producatori locali

 

Ne intrebam unii pe altii de unde luam un cas bun si ridichi crocante, cine stie o ferma pe bune, fara practici necinstite, care din ce piata vinde oua proaspete. Ne atentionam in grupul nostru cand am luat teapa. Hai sa largim grupul. Primiti-ma in el si va dau la schimb parerea mea onesta despre produsele pe care le incerc acasa, in familie. 

 

Produse faine

Daca ati mai intrat pe site-ul meu stiti deja ca mananc, gandesc, scriu, citesc mancare.  Ce este posibil sa nu stiti este ca la noi in casa nu se prea gaseste carne – my significant other este pesco-vegetarian cu foarte mici scapari (think jamon) iar eu am devenit flexitariana, adica am o dieta predominant vegetariana in care carnea apare doar in forme speciale (think duck confit sau KFC o data pe an). Prin urmare lista are un mare minus – nu cuprinde producatori de mezeluri, pui, porc, etc. Sorry not sorry 🙂

Lactate

si variantele lor vegane

Mesendorf 65 – branzeturi maturate excelente; simple, cu trufe, floare de fan si alte nebunii. 

Laptaria cu caimac – lapte, lapte batut, iaurturi si laptele cu ciocolata (singurul care are gust de cioco neagra adevarata si seamana cu ce vindeam noi la Biscuit).

Artesana – mi se pare ireal ca pot cumpara de la supermarket un lapte care face dop de grasime la gatul sticlei.

Rawckers – singerul iaurt vegan care are gust de iaurt. Si e minunat ca vine in doua variante – cel subtire, perfect pentru raita si alte sosuri si cel dens, cremos pentru muesli grecesc.  Sunt ok si variantele de brawnza (apreciez faptul ca au gasit un nume propriu pentru categorie ce uzurpa termenii legati intrinsec de originea animala). Eu nu sunt mare fan al acestor tip de branzici, prefer un Brie, un Camembert daca vreau cremozitate.

Legume, fructe 

si alte cele din gradina ursului

Gradina Corbilor – peste 300 de soiuri de plante cultivate in Giurgiu de doi frati cu stiinta de carte (Gabi Corbu are un doctorat in agronomie pe tehnici asociative). 

Produse gatite

nu procesate

Chef Sosin – sosuri si mustaruri. Adoram mustarurile si le indesam in valiza de pe oriunde le gasim. Bollywood si Macho tears sunt excelente cu un burger vegan (Beyond Burgers rulz). Am mai mancat de la ei un chutney de caise fenomenal.

Camara din Totesti, Iasi – dulceata de flori de liliac cu anason stelat este incredibila. La fel si capsunele in sirop de mac salbatic.

Prisaca Barnova, Iasi – ghimbir proaspat stors in miere. A se dilua cu multa apa, altfel inteapa rau. E minunat!

NoMoMoo – foie gras vegan/ faux gras/  cruelty free foie gras din nuci de caju si condimente. Intr-adevar fin, matasos si onctuos ca the real thing si aproape la fel de bun. 

Camara cu merinde, Constanta – cea mai cea pasca raw-vegan ever. Si nu doar pasca e de incercat acolo.

100% Organic

Este ceva in care eu nu prea cred. O data pentru ca nu cred ca este posibil sa obtii asa ceva – cele mai multe culturi cresc sub cerul liber si poluat; apoi, imi da cu virgula cantitatea de produse bio vs teren bio vs productivitate scazuta. Nu imi ultimul rand, si culturile bio sunt ajutate cu input-uri (ingrasaminte, pesticide, etc) doar ca sunt bio si acestea. Nu stapanesc domeniul si de aceea am rezerve. 

Aceasta lista este o initiativa personala ne-sponsorizata cu scopul de a-i sprijini pe cei care isi fac treaba bine. 

Tu ce produse/ producatori faini cunosti?

Spune-mi si mie