Primavara aceasta am facut pe rand socata, musetata, trandafirata si dudata. Urmeaza teiata, dar am ratat salcamata.

Am mai facut socata, dar este prima primavara cand fac bauturi racoritoare din tot ce prind; cine ma cunoaste stie ca ma activez iarna, in preajma Craciunului si fac bauturici slab alcoolizat dar tare gustoase (Eggnog, Irish Cream, Hot Chocolate, etc). Anul acesta m-am pus pe fermentat si tare bine si gustos este. Am pornit cu socata cat am gasit flori de soc la piata in Bucuresti sau in gradina la Calvini, apoi am cules musetel din gradina unor prieteni, apoi trandafiri albi de dulceata si dude de la Calvini. Reteta de baza este cea pentru socata.

Ingrediente

???? 6-8 maini de flori de soc
???? 3 litri apa purificata
???? sucul de la 2-3 lamai
???? 1 lamaie netratata feliata subtire
???? 200g miere sau mai mult, dupa gust
???? un borcan mare de muraturi/ limonadaProcesul tehnologic
Simplu, usor si destul de rapid daca este cald in camera. Din ingredientele de mai sus rezulta circa 3 litri socata.
1. Florile se spala sub jet bland de apa si se pun la scurs in strecuratoare.
2. Se pun apa, mierea si sucul de lamaie in borcan. Amestecati pentru dizolvarea mierii. Se adauga florile de soc si feliile de lamaie.
3. Se acopera gura borcanului cu o farfurioara astfel incat sa nu se inchida ermetic – in timpul procesului de fermentare se elibereaza gaze care au nevoie de o fanta prin care sa iasa.
4. Depozitati departe de razele soarelui si asteptati rabdatori 2-4 zile, gustand periodic pentru a determina momentul in care atinge gustul/ gradul de fermentare dorit. Strecurati si puneti lichidul obtinut in sticle pe care le veti tine la frigider pentru a opri fermentarea.

Daca lamaile netratate le-am luat de la Mega, mierea de la varul meu de la Arad si socul de la nea Tavi din Domenii, pentru apa filtrata corect eu am ales o solutie de purificare a apei prin omoza inversa de la www.feelters.ro (mi-a placut ca au un filtru de remineralizare care reface continutul de minerale pierdut prin osmoza).Variante:

  1. Musetata: am folosit flori de musetel fara codita, spalate bine si zvantate; am urmat intocmai reteta de mai sus, dar am pus cca 300 grame musetel. A fost placut parfumata, cu o efervescenta tare faina, fina.
  2. Trandafirata: am avut flori de trandafir de dulceata alb, care este destul de delicat de felul lui iar cu ploaia abundenta din ultima vreme a devenit si mai slab parfumul. Nu le-am cantarit insa cred ca erau cca 30 flori de trandafir mic, batut (adica cu petale multe). Am pus un mix de 100 grame zahar si 100 grame miere.
  3. Dudata: am avut dude negre (atentie, pateaza tare), cca 300 grame. A rezultat o bautura slab aromata, placuta si cu o efervescenta fina.

Tips & tricks

  1. Zaharul sau mierea vor fi ‘mancate’ in timpul fermentarii, de aceea este bine sa gustati incepand cu ziua 2 pentru a opri fermentarea in stadiul dorit dar si pentru a corecta gradul de dulce daca va doriti, prin adaugarea de zahar sau miere.
  2. fermentarea continua si dupa ce trageti fin sticle si depozitati la frigider, insa intr-un ritm lent. Totusi, este bine sa consumati bauturile in 2-3 zile de la tragerea in sticle cand gustul e perfect.
  3. Se pot adauga anason stelat, batoane de scortisoara, menta sau alte arome in timpul fermentarii. Eu inca nu am incercat dar o voi face.

Dati de stire daca ati incercat una din aceste bauturici acidulate sau altele!