Limoncello sau cum facem noi moonshine

 

Da, recunoastem. Fabricam alcool.

Acum ca ne-am luat o piatra de pe inima si am recunoscut ca facem moonshine, e timpul sa va si explicam exact ce, cum si de ce. Cand am gandit tortul Exotique, sa tot fie cativa ani de atunci, simteam nevoia sa pun ceva in sau pe langa ananas, sa vin cu putina aroma in plus. Nu mai stiu de ce am ales Limoncello – este posibil sa fi fost imediat dupa vacanta in Dominicana si nu am vrut rom ca sa nu ducem entremet-ul nostru in zona Pina Colada. La fel de posibil este sa fi fost proaspata vacanta pe Coasta Amalfitana si amintirea lichiorului delicios gustat pe acolo. Limoncello este un lichior cu aromă intensa de lamaie, produs în Sorrento, coasta Amalfi şi insula Capri si  popular în întreaga lume. Are povesti in spate si probabil betii. Se produce de la inceputul secolului XX in aceste zone in care livezile cu lamai sunt peste tot, cel mai frumos lucru posibil.

Am testat asadar cu limoncello; Roxana a adus o sticla din rezerva ei, am gustat, ne-a placut si am stabilit ca acesta este viitorul. Caietul albastru cu pisici a fost scos iar, rasfoit si reteta trecuta in caietul nostru de retete. De atunci fabricam alcool dar nu-l comercializam ca atare, doar intr-o cantitate de noi stiuta in minunatul tort Exotique.

Daca vreti si voi sa faceti limoncello va trebuie lamai netratate, alcool de minim 60 volume, zahar, apa si rabdare pentru vreo 40 de zile.

  • 5 lamai netratate si fara ceara
  • 1 sticla vodca buna
  • 750gr zahar
  • 700ml apa

Spalati bine lamaile si decojiti cu grija pentru a nu taia si partea alba, amara. Puneti intr-un recipient de sticla cu gura larga si turnati vodca peste. Acoperiti etans si vedeti-va de ale voastre pentru o saptamana. Reveniti, agitati si turnati pe deasupra un sirop facut din apa si zahar. Scoateti cojile de lamaie si lasati la intuneric pentru inca trei saptamani.  La finalul perioadei dati o petrecere sau trageti in sticle decorate cu etichete simpatice si daruiti-le prietenilor.